A spiritualitás és a józan ész

A spiritualitás és a józan ész

Azt képzeljük, hogy a spiritualitás, annak aki foglalkozik vele, mindenben jelen van. Számára az élet misztérium és az egész világ maga a mágia. Ám mindenkinek olyan a világ, amilyennek látni akarja. A figyelmünket mi magunk irányítjuk, ezért az a mi döntésünk, hogy milyennek akarjuk látni a dolgokat. Nem hiszem, hogy az életünk minőségét az határozná meg, hogy spirituálisan gondolkozunk-e vagy sem. Azt sem gondolom, hogy csak az lehet spirituális úton járó, aki a szent rítusokat rendkívül tudatosan alkalmazza. Meglátásom szerint a bölcsesség, maga a spirituális gondolkodás! Akkor is, ha azt valaki Isten hit, szakrális szertartások vagy egyéb eszközök nélkül teszi. Józan ész.

A spiritualitás és a józan ész…De mi is a bölcsesség?

A bölcsesség, az a tapasztalatból eredő tanult gondolkozás, ami jó döntéseket eredményez. Nem lehet elsajátítani gyorstalpaló kurzusokon és nem lehet megszerezni pusztán akarattal. Csak az idővel és a folyamatos tapasztalások útján alakul ki. Akkor mitől lehet, hogy valaki már fiatalon bölcs, míg mások az egész életüket úgy élik le, hogy a bölcsesség szikráját sem mutatják? Megítélésem szerint ez csak úgy lehet, ha több életet élünk, és ez a több élet, valamilyen módon összekapcsolódik. Vagyis, egy korábbi életben szerzett tapasztalat nem enyészik el a halálunk pillanatában. Valamilyen módon „bennünk marad”. Minél több életet élünk, minél többet tapasztalunk, annál könnyebben ismerjük fel a hasonló mintákat koroktól, emberektől és égtájaktól függetlenül.

bölcsesség
bölcsesség

…Mi lehet a köze a bölcsességnek a józan ész-hez?

A józan ész, a bölcsesség magja, és mentes a pillanatnyi érdekektől, a kicsinyes vágyaktól, vagy a társadalmi elismeréstől. A józan ész az a képesség, ami bölcs és tisztességes döntéseket eredményez. Amikor valakinek megvan a magához való esze, az nem jelenti azt, hogy tisztességes is. Amikor valakinek sok esze van, mert tanult ember, az nem jelenti, hogy az élet dolgaiban is könnyedén eligazodik. Összegezve, a józan ész és a tapasztalás vezet el a bölcsességhez. A bölcsesség, pedig a természet törvényeinek felismerése a körülöttünk zajló eseményekben.

spirituális energia
életenergia

Világunk ellentmondásai

Ma rendkívül sok ellentmondásos folyamat van a világban. Egyre nagyobb divat a spiritualitással való foglalatosság. Közben egyre nagyobb divat a tudatlanság is. Ma már élhetnek jól emberek abból, hogy büszkén megmutatják a világnak balgaságukat. Sajnos a spirituális közösségek sem mentesek ennek a jelenségnek a negatív hatásától. Egyre többen suttognak, beszélnek, kiabálnak ebben a világban is olyan „tanokat” melyek teljesen ellent mondanak a „józan észnek”. Közben ugyanezeken a fórumokon egyre több gyöngyszem kerül elő. Én azt gondolom, hogy nincsenek véletlenek. A világ se nem rossz, se nem jó. A világ egyszerűen van. Létezésének törvényei pedig függetlenek attól, hogy mi mit gondolunk erről.

Ez most egy olyan világ, ahol vissza kell térnünk a józan eszünkhöz, ha el akarunk igazodni benne. Ezért fontos, hogy megtanuljunk a belső iránytűnkkel élni. A sok kísértés, csalás, és hazugság közepette csak ez az iránytű tudja megmutatni, hogy mi helyes, vagy mi igaz. Mert ez az iránytű rá van hangolva a világ, és a természet törvényeire. Ha nem lenne, már kipusztultunk volna. Ezért mindig szem előtt kell tartanunk, hogy a spiritualitás, csak a józan ész segítségével vezet minket az igazsághoz!

energiafonat

spirituális regény
A mágusok ideje

Vélemény, hozzászólás?