3+1 ok, amiért az Éjfekete neked szól

3+1 ok, amiért az Éjfekete neked szól

T.I.E.K.

Ebben a rövid szösszenetben azokat az okokat szedtem össze, ami miatt úgy gondolom, hogy az Éjfekete neked, nektek szól. Remélem, fel tudom kelteni ezzel a pár ponttal az érdeklődéseteket a könyv iránt.

 

 

éjfekete
3+1 ok, hogy elolvasd

Első ok, avagy az Éjfekete neked szól, ha szereted a kissé sötétebb fantasy-t

Az Éjfekete nem egy szokványos fantasy abból a szempontból, hogy egy olyan kihívásra kezdtem el írni, ami arra kényszerítette az írót, hogy kilépjen a komfortzónájából. Éppen ezért egy horror elemekkel megtűzdelt történetet álmodtam meg. Így született meg az az éjfekete erdő, ahol a történet egy része játszódik. Ha szeretsz borzongani, de mondjuk egy valódi horrorral nem próbálkoznál – az azért az én lelkemet is megülte volna –, akkor az Éjfekete neked íródott. Emellett azért is lehet számodra érdekes a könyv, mert egymásnak feszül benne a valóság, és a fantáziavilág mindkettő a saját szörnyeivel és retteneteivel. Mesés elemek fűzik össze ezt a kettőt, természetfeletti váz köré vonva a cselekményt.

éjfekete
Éjfekete

Második ok, avagy válaszd akkor, ha valami nem szokványosan romantikusra és őszintén megélt emberi kapcsolatokra vágysz

Ez egy young adult LMBTQ+ történet. A főszereplő fiú, Elliott tizenhat éves, aki a felnőtt kor felé közeledve a saját bőrén kénytelen megtapasztalni, hogy nem is olyan könnyű a saját létezését és vágyait összeegyeztetni a világ elvárásaival. Egy olyan világéval, ami azt igyekszik belé sulykolni, hogy az olyanok, mint ő sosem lehetnek nemhogy boldogok, de elfogadottak sem. Egy ilyen rideg és rugalmatlan világban – a valóság és természetfeletti között egyensúlyozva – kell megélnie az érzéseit, rádöbbennie arra, hogy kihez vonzódik és megtanulni elfogadni magát.  

Fentebb említettem az őszintén megélt emberi kapcsolatokat is. Elliottot nem csak szeretet veszi körül – sőt! –, hanem az érzelmek lehető legszélesebb választéka örvénylik körülötte az indifferens elutasítástól kezdve az agresszió különböző megnyilvánulásain át a tényleg feltétel nélküli szeretetig, vagy őszinte barátságig. Ebben a történetben az érzések minden változatát megtalálhatod, amik akár hozzá is tehetnek a jellemhez, vagy akár teljes mértékben át is formálhatják azt.

Tegyünk Ismertté egy könyvet!

Harmadik ok, avagy a te könyved, ha valamennyire érdekelnek a történelmi témák…

… de túlzásba sem szeretnéd vinni. Úgy gondolom, hogy sok fantasy történet akkor működik a legjobban, ha párhuzamba lehet állítani a természetfeletti világot a valósággal. Az Éjfeketében pontosan ez történik, az elátkozott rengeteg áll szemben a második világháború eseményeivel. Viszont a valóság pont akkora mértékben jelenik csak meg regényben, ami kontrasztot ad a csodás vagy éppen félelmetes fantasy elemeknek, vagy ha arra van szükség, kiegészíti.

S. A. Locryn: Éjfekete
S. A. Locryn: Éjfekete

+ 1 ok, avagy az Éjfekete neked szól, ha téged is elvarázsol Skócia és vonz London

Sosem titkoltam, hogy mindig is mennyire szerettem, és a mai napig szeretem Skóciát. Pontosan úgy érzem magam ezzel az országgal és a misztikus tájaival kapcsolatban, mint a lobogó lámpafény által megbabonázott éjjeli lepkék. Ha egyszer elvarázsolt, soha többet nem enged el, és ha egyszer jártál a felföldön, a tavaknál, a falvakban vagy városokban, örökké visszavágysz. Számomra pedig Skóciának London ad kontrasztot, mert amíg az előbbi tündérvilág, addig nekem az utóbbi a valóság, ami éppen ugyanúgy vonz, mint a feneketlen tavak vagy a skót hegyek.

Vélemény, hozzászólás?