Vélemény a könyvről: A mágusok ideje

Vélemény a könyvről: A mágusok ideje

T.I.E.K.

Nagyon vártam ezt a könyvet, mert amikor először megpillantottam a borítót, tudtam, hogy el kell olvasnom. A fülszöveg első mondata sem tudott eltántorítani, miszerint az általam annyira nem preferált, krimi elemei is fellelhetőek a könyvben. Egy éjszaka nem tudtam aludni, ezért kezembe vettem A mágusok ideje című könyvet és elkezdtem olvasni. Ez rossz ötlet volt, mert onnantól kezdve öt óra hosszára megszűnt körülöttem a világ és egészen addig, amíg a végére nem értem, képtelen voltam letenni.

A mágusok ideje
A mágusok ideje

Realizmus, mágia és életszerűség

Annyira életszerű volt minden mozzanat, hogy úgy éreztem nem egy krimit olvasok, sokkal inkább mintha valaki a való életről mesélne. Ez egyszerre volt megnyugtató és megrázó is. Egy részről örültem, hogy nem egy szokványos „nyomozós” sztorit kaptam, másrészről nagyon elszomorító volt, hogy ilyen a világ.

Dramaturgiailag nagyon jól felépített a történet. Először fogalmam sem volt mi fog kisülni a két fő részből és mi köze van egymáshoz Tatár Bélának és Szilágyi Péternek. Azt meg főleg nem tudtam elképzelni, hogy jön ehhez a spiritualitás. Már-már kezdett hiányérzetem lenni, mert hát a fülszövegben arról volt szó, hogy egy maroknyi mégis csak van benne, de a könyv felénél tartva még nem futottam bele. Aztán a 105. oldalon ott volt és a történet végéig meg is maradt a spirituális vonal. Végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet a sztori. Nem volt olyan rész aminél azt éreztem volna, hogy a gyorsabb továbbhaladásért egy pár oldalt átlapoznék. Az ábrázolás szintén jól sikerült. Láttam magam előtt a szereplőket, a helyszíneket, jeleneteket. Mintha csak ott lettem volna én is.

Láttam magam előtt a szereplőket…!

Fogyasztható varázslat

Aki nem hisz a lélekvándorlásban és nem olvas olyan könyveket, amikben vannak meditációs gyakorlatok, energetika és hasonlók, ő talán felhúzott szemöldökkel olvasná az egyes jelenteket, de a szerző – különösen jó érzékkel – úgy írt ezekről a témákról, hogy még egy laikus is megértse, mi történik éppen. Nekem Varga Szilárd írásai épp olyanok, mint annak idején Bayer Friderika dalai. Értheted így és úgy is. Lehet ez egy fantasy elemeket hordozó krimi, vagy egy spirituális iránymutatással fűszerezett társadalomkritika. Csupán attól függ melyik, hogy milyen tudatossági szinten van az olvasó.

A mágusok ideje sok mindenről szól, sok mindenre tanít és spirituális gondolkodóként azt hiszem, hogy felkészít valamire, ami még előttünk áll. Valamire, amin még azok is meg fognak lepődni, akik számítanak a bekövetkeztére.

A mágusok ideje

És most nézzük a külcsínt. A borító szerintem tökéletesen megmutatja mit rejt a történet. Sejtelmes, letisztult, figyelemfelkeltő. Ha akarnék, se tudnék belekötni. A könyv mérete számomra kényelmes volt. A szöveghez választott betűtípus és betűméret jó, könnyen olvasható és követhető vele a szöveg. Szakmai oldalról egy dolog zavart, mégpedig a párbeszédek tördelése, és hogy a gondolatjelek helyett kötőjelek voltak.

Fejlődés!

Iránytű A mágusok ideje?

Végül, de nem utolsó sorban nem tudok elmenni a szerző fejlődése mellett, amin az első könyvéhez képest keresztülment írói képességeit tekintve. Gratulálok a könyvhöz, és ahhoz, amit képvisel. Az emberiségnek, a társadalmunknak épp ilyen iránymutatásokra van szüksége ahhoz, hogy végre elindulhassunk egy szebb jövő irányába. Mindent összevetve szerettem A mágusok idejét és biztosan többször elő fogom még venni.

Zsiros-Petróczki Kitti

Smaragd Kiadó

Vélemény, hozzászólás?