Négy elem és szentháromság: Mi a kapcsolat?

Négy elem és szentháromság: Mi a kapcsolat?

A cím olvasóiban joggal vetődhet fel a gondolat, hogy: „Tényleg! Mi köze a négy elemnek a szentháromsághoz?” Ennek megválaszolására először tisztáznunk kell, hogy ebben az esetben a magyar mágiában használatos négy elemet jelenti. Ez a négy pedig a tűz, a víz, a levegő és a föld. Ősi hitünk szerint ez az alapja a teremtett világnak.

Lele és Lilla kalandjai a bűzös mocsárban
Egy meseregény a négy elemről

Mi is ez a 4 elem?

A magyar mágia szerint, a tűz elem az alap teremtő elem. Ez az elem szimbolizálja a férfi energiákat, a fényt és a kiáradást. Van még egy másik alap teremtő elem, ez pedig a víz. A víz elem szimbolizálja a női energiákat, a befogadást. A harmadik teremtő elem, a levegő, nem alap teremtő, hanem szigetelő elem. Elszigeteli a két alap teremtő elem pusztító hatásait. Majd a negyedik elem, a föld, ami magába fogadja a másik három elemet és egyesíti az anyagban. Ezek alapján a teremtés folyamata: A tűz teremtő erejét befogadja a víz, amiből megszületik a levegő és így együtt beleolvadnak a föld elembe.

a négy elem

A szentháromság 

Hermész Triszmegisztosz óta tudjuk, hogy „amint fent, úgy lent”. Vagyis a földi világ hasonlít az égi világra. Így a szentháromság eredetileg nem az Atya, a Fiú és a Szentlélek, hanem az Atya, az Anya és a Fiú mintát mutatja. A földi világban ez a minta biztosítja az élet fennmaradását, tehát ez hasonlít az égi világhoz, amiből az következik, hogy az Atya, az Anya és a Fiú az eredeti szentháromság. Csak később kerül ki ebből az ősi formából a női princípium. Ebben a régi formában az Atya, a Teremtő Isten, az Anya a befogadó, vagy Anya Isten, a Fiú, pedig kettejük „szerelmének gyümölcse”, a Fiú Isten. Így hárman együtt adják magát a teremtést!

Négy elem: A teremtés
Teremtés

Így tükröződnek vissza az elemek, a szentháromságban

Mi magyarok, naphitűek vagyunk. Ezért nekünk az alap teremtő erő, a nap, ami egyben maga a tűz. Tehát az Atyaisten, – a teremtő – a kiáradó energia megfelel a tűz elemnek. Az Anya Isten, – a befogadó – a női princípium, a hold szimbólum, és egyben a víz elem. Kettejük nászából születik meg a Fiú Isten, ami a feltétel nélküli szeretet és megfelel a levegő elemnek. (A magyar szimbolikában tehát a nap és a hold a kék égbolton szintén tekinthető a szentháromságnak is.) Majd ezen teremtő energiák – ami a szentháromság – létrehozzák az anyagot. Az anyagot, ami a földelemben tükröződik vissza. Így kapcsolódik a négy elem mágiája magához a szentháromsághoz.

Az elemek mágiája ugyan azt a teremtés vonalat követi, mint a szentháromság. A szimbólumok különböznek ugyan, de ugyan azokat az erőket és folyamatokat írja le. A teremtés mágiájának (folyamatának) kétféle magyarázata.

Te mit gondolsz így a cikk végén a kettő kapcsolatáról? Ha szereted az ehhez hasonló témákat akkor egy könyvet ajánlok Neked. Kattints a képre és szerezd be A mágusok ideje című könyvet:

A mágusok ideje
A mágusok ideje

Vélemény, hozzászólás?