A téli napforduló mágikus hatása

A téli napforduló mágikus hatása

A téli napforduló ideje az északi féltekén élők számára december 21. Ez időnként eltérhet ettől plusz és mínusz irányba is egy-egy nappal. (A déli oldalon élőknek ez a nyári napforduló ideje.) Nekünk ez a nap a legsötétebb az egész évben, mert ezen a napon tart a leghosszabb ideig az éjszaka. Majd a legsötétebb nap után elindul az éjszakák rövidülése és a nappalok egyre hosszabbá válnak.

Téli napforduló

A téli napforduló a fény születése

A legsötétebb napon megváltozik minden. Mivel mi magyarok eredendően naphitűek vagyunk, ezért különösen fontos számunkra az a pillanat, mikor a nap elkezdi egyre hosszabban bevilágítani az eget. Ez a pillanat, amikor a fény győzelmet arat a sötétség felett. Az élet forrása ismét egyre nagyobb erővel árad szét a világban. Egy új ciklus kezdődik. Ezt a ciklikusságot szükség szerűen az élettel azonosítjuk, hiszen a természet megújulásának a kezdete. Ezért mondhatjuk, hogy megszületik a fény.

Az embertől Istenig

Átfogó társadalmi hatás

Mivel földünkön ezek a hatások általában léteznek, ezért tapasztalhatjuk azt, hogy igen sok népnél van kiemelt szerepe ennek az időszaknak. A legtöbb kultúrában a nap-hit nélkül is fontos szerepe van ennek az időszaknak, mert a változás – ebben az esetben – egy termékeny időszakhoz vezet.

 

Mágikus hatás és kereszténység

A magyar mágiában az alap teremtő erő a nap, az alap teremtő elem a tűz. Ezt a teremtő erőt azonosítjuk a Jó Istennel, a Teremtő Istennel is. A legsötétebb pillanatban várjuk a leginkább a fényt és amikor a fény megszületik, (új ciklusba kezd) és erősödni kezd, akkor a reményünket átjárja a hála és a szeretet. Nem véletlen, hogy a Karácsony nálunk Jézus születéséhez kötött ünnep. Karácsonykor megszületik Jézus, aki a fény, a „világnak világossága„. Így könnyebben elfogadtuk a Római Katolikus liturgiát, mikor régi hitünktől megváltunk. Ám a Karácsonyt csak mi hívjuk így, mert a téli napforduló ünnepünkből annak nevét is igyekeztünk megőrizni. Kara-csong ünnepünkből lett a Karácsony.

A mágusok ideje

A mágia célja a tudatos teremtés. Ennek a teremtésnek az első fázisa, amikor a gondolat megszületik a fejünkben. „Világosság gyúl benne.” szoktuk mondani. A következő fázis a tervezés és ugyanez a folyamat mutatkozik meg a téli napforduló nyomán is. Megszületik a fény és mi elkezdjük tervezgetni a következő évet. Tervezni a sok tennivalót. Aztán mivel még hideg van és csak lassan növekszik a fény, a sötétben elkezdünk beszélni a terveinkről. Így kerül a gondolat energiája a fizikai világba. Majd amikor már sokat beszéltünk róla és mindenki tudja mi a dolga, akkor nekiállunk és megvalósítjuk azt.

A magyar mágia teremtő ereje a nap, ami meleget és fényt ad. Amikor mi meleget és fényt akarunk teremteni a sötétben, akkor fákat rakunk egymásra, amiket meggyújtunk. Ezt pedig úgy hívjuk, hogy máglya. Nem véletlen a nyelvünkben ez a hasonlóság!

energiafonat

Vélemény, hozzászólás?